2018. október 14., vasárnap

Szüreti bál

Marthi Alpár (XI. D) írása: 


      Az idén iskolánkba érkező  Hajlák Attila-István tisztelendő úr és a teológia osztály tanárai első alkalommal szervezték meg katolikus osztályok számára az első szüreti bált.

     A rendezvény elsősorban azon diákok számára hagyta nyitva  kapuit, akik a katolikus osztályban folytatják tanulmányaikat ezzel lehetőséget adva, hogy az évfolyamon tanuló diáktársak számára, hogy megismerjék egymást és közösen bulizzanak a tanáraikkal. A rendezvény  az osztályok a kidolgozott osztályhimnuszok  mellett az agapé asztalára is vittek az idén szüretelt szőlőből, a lányok a finom süteményeikkel kedveskedtek a közösség számára. 
A katolikus osztályok diákjai válasza alapján ki lehet jelenteni, hogy  élmény volt a bál és a tanáraikkal együtt való buli. 
A szervezők egyetlen akadályát látják a további bálok megszervezésének, de ennek az akadálynak a legyőzése a diákokra hárul ugyanis nem csak a táncparketten kell jól remekeljenek hanem a tan órákon is.

Mike Tünde  vallástanárnő a következőt nyilatkozta:
,, A bálon nagyon jó hangulat uralkodott a kezdetétől a végéig. Ez a hagyományőrző szórakozás lehetőséget adott arra, hogy a diákok és  tanárok között mélyebb kapcsolat alakuljon ki, és együtt  jól érezhessék magukat." A tanárnőnek és a többi szervezőnek is szándékában áll a bálból hagyományt kialakítani.


Mit lehet tudni önről? Kaphatnánk egy rövid bemutatkozást?
Hajlák Attila-István vagyok. Nyolcadik éve szenteltek pappá Gyulafehérváron. Papi életemet Marosvásárhelyen kezdtem, ahol iskolalelkészként is tevékenykedtem és a teológiai osztályokért feleltem a Bolyai Farkas Elméleti  Líceumban.
Eddig már szervezett ehhez hasonló eseményt? Honnan jött az ötlet, hogy kezdeményezze a bál megszervezését?
Több balt szerveztem a fiataloknak, mert úgy gondolom egy ilyen alkalom összekovácsolja a közösséget és segít a közös élmény a közeledésben.
Egy ilyen balban lehet igazán megismerni a fiatalokat, az embereket, innen jött az ötlet, hogy legyen egy szüreti bál a Nagy Mózes Líceumban tanuló katolikus osztályoknak is.
 Ez a bál nagyon jól sikerült ,úgy láttam. A diákok nagyon közel kerültek a lelkemhez. 
Önnek mit jelent a katolikus osztályos gyerekkel foglalkozni?
Nagy élmény számomra diákok között élni, közöttük lenni, megismerni életüket, belső világukat.

Kíváncsiak vagyunk az ön véleményére is, hogy ön hogyan látta szervezőként és részvevőként is a bált?
Egy szenzációs csapat a katolikus osztályok csapata. Annyira jó volt látni azt az odaadást, ahogyan mindent megtettek ezen esemény megszervezéséért.

Szeretnének az elkövetkezőkben is ehhez hasonló rendezvényt szervezni?
Szeretném, hogy sok ilyen és hasonló rendezvényt szerveznénk Farkas Alajos iskolalelkész barátommal, hiszen számára is nagyon fontos a katolikus osztályok élete, jövője.

Van akadálya annak, hogy az iskolában tanuló többi diák számára  is nyitott legyen a bál kapuja?
Ha vannak diákok más osztályokból, akik szívesen részt vennének ezen alkalmakon, úgy gondolom nincs ennek akadálya a részemről.

Mit üzen a vallás osztályban tanulóknak?
Ha sajnáljátok magatokat a jó Istentől szétesik az életetek!
Ha nincs tyúk, ha megütik sem tojik. Mindent tegyetek meg a fejlődésért, használjátok ki minden pillanatot és lehetőséget az életben, mert amiért a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
 Építsenek sok igazi őszinte kapcsolatot. Hiszem és üzenem: ha nincs komoly istenkapcsolatunk, Isten nem tud táplálni!
Úgy gondolom, hogy ezek  a gondolatot mindannyian  magunkkal vihetjük a mindennapjainkba.

A katolikus osztályokban is rengeteg jó ember van, senkit nem féltek amiatt, hogy nem találná majd meg helyét az életben.
 Meggyőződésem, hogy aki tud jól mulatni, az imádkozni is tud, fog tudni, valamint az éleben is meg fogja tudni állni a helyét!

 Legyen sok ilyen áldásos és családias együttlétünk!