2018. május 30., szerda

Versnap


Ferencz Éva tanárnő írása:
Fizess verssel 2018

Spontán költészet, videoüzenet, versmondás, –illusztrálás, és műfordítás a Nemzetközi Versnap alkalmából

A tavalyi nagy népszerűségnek örvendő versnapot idén is a Julius Meinl támogatásával szerveztük meg 2018. március 23-án. A Nemzetközi Versnap alkalmából az iskola diákjai verssel fizethettek az iskola előcsarnokában felállított teapultnál, ahol Horváth Izabella adminisztrátor és az Udvartér önkéntesei segítették a költői vénával rendelkező, teára szomjas diákoknak.

A versillusztrációkkal teli kiállítófelületek mellett gyorsan megtelt a versek számára szabadon hagyott két pannó is, s ezzel egyenes arányban fogyott az illatos gyümölcs, menta és különleges fehér tea. A váratlan, március végi télben mindenkinek jól esett a nyár ízeit feleleveníteni, s közben verset írni – ahogyan a bátrabbak tették –, vagy verset olvasni, kedvenc idézettel színesíteni a borongós, havas tavaszt.

Délután 1 órától az Olvasóteremben került sor a versillusztrációk, a versmondók és versfordítók megméretkezésére. Meglepetés képpen a rendezvény vetítéssel kezdődött. Hollandiai testvérvárosunkból, Maassluisból érkezett egy versnapi videoüzenet, Ans den Wiesel tolmácsolásában Kányádi Sándor Valaki jár a fák hegyén c. versét láthattuk, majd erre válaszoltak a 7. A osztályos tanulók, akik Pécsi Kinga osztályfőnök segítségével egy J. Slauerhoff Woningloze c. holland verssel válaszoltak.

A fordító és versmondó versenyre benevezettek jóvoltából további szép költeményeket hallottunk, melyeket a résztvevők a világirodalom remekei közül választottak. Bár a rendezvény célja a versírás és versolvasás népszerűsítése volt, nem a verseny, a többletmunkát vállaló diákok bőkezű jutalomban részesültek a Julius Meinl és a Nagy Mózes Alapítvány jóvoltából.

I. díj – részvételi díj az Udvartér Alkotótáborban – Nánia Hanna 8. A osztály – versmondás

II. díj – 250 lejes vásárlási utalvány – Kovács Andrea 9. C osztály – versfordítás

III. díj – 100 lejes vásárlási utalvány –Baricz Örs – 7.A – versfordítás

Dicséret – könyvjutalom – Fazakas Anita 9. A, Kicsid Renáta 9.D osztály – versmondás

Különdíjban részesült a 7. A osztály a videoversüzenet elkészítéséért – JM teakülönlegességek

Az I.-II.-III. díjakat a Julius Meinl ajánlotta fel a diákoknak. Az alkotóverseny minden résztvevője könyvjutalomban részesült a Nagy Mózes Alapítvány jóvoltából. Hálásan köszönjük!