2018. május 26., szombat

Ballagás

Átvétel a Háromszék napilap oldaláról(http://www.3szek.ro/load/cikk/113420/elballagtak_a_kezdivasarhelyi_vegzosok)

Tegnap Háromszék legrégibb alma materében, a 338 esztendővel ezelőtt, 1680-ban Esztelneken Nagy Mózes által alapított kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban négy osztály – természettudomány–angol, matematika–informatika, filológia–intenzív angol és római katolikus vallás szak – 114 végzősének szólt utoljára az iskolacsengő. 
A kantai középiskola udvarán nagyszámú családtag, rokon, barát, ismerős és meghívott gyűlt össze, az ünnepség elején Beder Imre református lelkipásztor Isten igéjével bátorította a végzősöket, majd Bejan András iskolaigazgató köszöntötte a ballagókat, osztályonként értékelve négyéves eredményeiket. Kocsis Annamária szakfelügyelő a megyei tanfelügyelőség, Hegedűs Ferenc önkormányzati képviselő pedig Bokor Tibor polgármester üdvözletét tolmácsolta. A tizenegyedikes diákok nevében Fehér Csenge mondott búcsúbeszédet, Mátyás Ivett népdallal, a tánccsoport tagjai – Jancsó Helén, Kovács Hanna, Bíró Bence és Boldizsár Attila – mezőségi tánccal búcsúztatták el a végzősöket.
Az összetartozás jeléül a tizenegyedikesek körbetáncolták a ballagókat, majd a tizenkettedikesek átadták az iskola zászlóját nekik, jelképesen az új nemzedékre bízva iskolájuk jövőjét. A zászlóátadást követően a végzősök műsora következett, ünnepi beszédet mondott Volloncs Attila, szavalt Bagoly Anabella, énekelt Kalányos Roland, Forró Kinga, Bartók Rebeka, Ördög Mercédesz és Páll Noémi.
A négy évfolyam legjobb tanulója a XII. A osztályos Dáni Eszter, akinek a neve felkerül az iskola előcsarnokának falán található márványtáblára. Az önkormányzat díját szintén ő vehette ált. A Nagy Mózes Közművelődési Egyesület kuratóriuma nevében Budai István tanár nyújtotta át az iskola névadójáról elnevezett díjat, amelyet idén felnőtt kategóriában Ráduly Enikő biológia szakos tanárnőnek és Moguly Lujza titkárnőnek ítélték oda. Diák kategóriában idén a Nagy Mózes-díjat Dáni Eszter, Volloncs Attila, Kalányos Roland, Forró Kinga, Rosca Andrea, Bagoly Anabella, Jakab Júlia és Volloncs Orsolya vehette át. Az ünnepségen az önkormányzat, a Rotary Klub, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség felső-háromszéki szervezete, a kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperesi hivatal és a Tanulók Klubja is díjazott. Ezt követően az osztályfőnökök jutalmazták a legjobb tanulókat, Bejan András igazgató pedig a tantárgyversenyeken kimagasló eredményt elért tanulóknak nyújtott át díszoklevelet és könyvjutalmat.
Az ünnepség záróakkordjaként Farkas Alajos, a kantai Szentháromság római katolikus templom segédlelkésze áldást osztott a végzősökre, a több száz ünneplőre, majd felcsendült az iskola himnusza.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-26 08:00