2015. május 14., csütörtök

Országos Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny

A Profi Rádió honlapjáról átvett hír:
 
A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum ebben a tanévben is megszervezte a már hagyományos Országos Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyversenyt. Iskolánkat tizenkilenc diák képviselte.
 A május 8-a és 10-e között megszervezett rendezvényen Erdély 33 iskolájából 275 diák mérhette össze tudását hét szakterületen: a Nyárádi Erasmus Gyula-biológiavetélkedőn, a Teleki Sámuel-földrajzvetélkedőn, a Kalkulusz-informatikavetélkedőn, a Societas Humana–társadalomtudomány vetélkedőn, a Historia Nostra–magyarságtörténelem versenyen, a Fabinyi Rudolf-kémia tantárgyversenyen és a Bolyai Farkas-fizika versenyen.

„Nagyon szeretjük ezt a versenyt, mert a tételek magyar diákoknak magyarul szólnak. Akárhány országos tantárgyversenyre elmegyünk, ahol román anyanyelvűekkel kell megmérkőzni, mindig gondjaink vannak a fogalmazás, másrészt a fordítás szempontjából. Nagyon jók a feladatok, megoldásukhoz nemcsak felkészültségre, hanem általános műveltségére is szükség van, felismerni, meghatározni, következtetni kell.” – mondta el híradónknak Mocsáry Gondos Beáta, a kantai líceum aligazgatója, hozzátéve: a tantárgyversenyt a magyar tannyelvű iskolák igazgatói álmodták meg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum a szervezést rendezést vállalta fel.

A megmérettetésen a diákok egyéni munkáját díjazták, de egy pontrendszer alapján összesítették a tanulók eredményeit és így az iskolákat is rangsorolták.

Idén a szervező marosvásárhelyi tanintézmény lett az első helyezett, a második helyet a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum szerezte meg, a versenyre benevező tizenkilenc kantás diák egyéni teljesítménye is figyelemreméltó.

A tizedikes Rancz Adrienn szerves kémiából, a tizenegyedikes Dán Kinga anatómia és élettanból lett első díjas, Zsigmond János Botond a számítógépes programozás, Csomós Attila a szerves kémia tantárgyversenyen második lett, mindketten tizenegyedikesek. A tizedikes Ambarus Eszter növény- és állatbiológia területén lett harmadik díjas, a kilencedikes Dáni Eszter a szervetlen kémia-versenyen dicséretben részesült. A tizenegyedikes Czira Bence fizikából teljesített jól, amit a zsűri különdíjjal értékelt, a tizedikes Márton Péter fizika kísérletét közönségdíjjal jutalmazták. Felkészítő tanáraik Budai Edit, Fehér Katalin, Dr. Mocsáry Gondos Beáta, Csák László és Rozsnyai Árpád.
 A tanügyminisztérium által bejegyzett verseny egyik támogatója az Erdélyi Tehetségkutató Tanács, az első, második és harmadik díjazottak felvételi nélkül juthatnak be az ország bizonyos egyetemeire. (Kertész Tibor)