2014. december 4., csütörtök

Maturandus 2014

November 28-án 18 órától a Vigadóban került megszervezésre  szalagavató rendezvényünk.
 
Nagy várakozás és feszült készülődés előzte meg ezt az estét. Érezték a szervező és ünnepelt diákok is, hogy ez a nap más, mint a többi. Az idő megajándékozott mindannyiunkat  az egymásra csodálkozás varázserejével, elcsitulnak a próbatételek küzdőterei. Az ünnep kiemelt a megszokottból, és a várakozás sok karátos aranyával ragyogta be a résztvevők estéjét.
Bejan András igazgató úr ünnepi beszéddel köszöntötte a jelenlevőket.

A XI. osztályosok ünnepi műsora Kányádi Sándor költészetéből a csikó és ló motívumát emelte ki. Vallják, gyerekkor fakatonás rendben indítja falovait játékba, majd szilaj vágtában próbálja megfékezni és rendhez szoktatni azt. „Az elszabadult, fut a lovam” félelme mindannyiunk emlékképei is lehet, amikor nem tudjuk uralni érzelmeinket és indulatainkat. Társaink között szabályokat tanulunk, de sohase feledjük el, hogy „az én csikóm szabad jószág”. A vágta után lassítunk, felismerjük a csendes csodákat, keressük a szerelmet, megéljük az elkötelezettség szépségét. „Gyermekálmunk két pej lovát” megtanuljuk úgy irányítani, hogy egy „sovány kötőfékkel” ugratni tudjunk a jövőnk felé. A ló a szabadság és hűség kettős jelképe, amely midannyiunk vágya. Az irodalmi témát táncokkal vitték színre. Műsorunkba a Kaláka Együttes és Rúzsa Magdi számait, a Csíkzenekar népdalfeldolgozását építették be. Az előadást rendezte dr. Deák Ferenc magyartanár, néptáncoktató Gyergyai Teréz tanárnő és zenei irányító Pakó László tanár úr. Zenélt az iskola zenekara.
A végzős diákok nevében Nánia Csilla, Dávid István, Balázs Eszter és Deszke Anna zenés összeállítást adtak elő.

Szalagtűzés által a XII. osztályos diákokat a kék szalag szelídségével és tisztaságával ajándékoztuk meg.

Az est fénypontja a XII. osztályosok ünnepi táncgálája volt. Tancrendjük: angolkeringővel nyitottak, amelyet három bécsi keringő követett és a zárótánc szintén angol keringő volt. A táncok száp koreografált tanításáért nagy köszönettel tartozunk Ördög Ildikó táncoktatónak.
A fotókat Máthé Zoltán készítette: