2013. november 5., kedd

Diákszínjátszók országos versenye

XV. PADIF országos diákszínjátszó verseny
Szilágycseh, 2013. október 18-19

    
Iskolánk igazgatója továbbította hírblogunkon való megjelenítésre az alábbi tudósítást:

Tizenöt éves a PADIF, amelyre az idén közel négyszázan jelentkeztek. Pénteken, október 18-án az Általános iskolás kategória kezdett, valamint szombaton október 19-én a gimnáziumi csoportok előadásaival folytatták a rendezvényt. Köszöntőt mondott Bodea György a Padif programvezetője, megálmodója, Daniel Săuca, a Szilágy Megyei Művelődési és Kulturális Központ igazgatója, Kovács Irénke főtanfelügyelő-helyettes, Seres Dénes parlamenti képviselő, valamint  Zsehránszky István, a zsűri elnöke.
           
A rendezvény zsűrije:
  • Zsehránszky István  színikritikus, a  zsűri elnöke (Bukarest).
  • Dr. Nagy Éva  államtitkári kabinetigazgató, az Országos Nevelési Minisztérium képviselője, a zsűri végrehajtó elnöke (Bukarest).
  • Rozs Rita tanfelügyelő, a Szilágy megyei tanfelügyelőség képviselője. A zsűri alelnöke (Zilah).
  • Bessenyei István a Szatmárnémeti Északi Színház művészeti igazgatója, színművész (Szatmárnémeti).
  • Láposi Réka  drámapedagógus, kulturális menedzser, a Vörösmarty Színház  művészeti titkárság-vezetője (Székesfehérvár).
  • Suszter László tanár, kulturális menedzser, közművelődési szakértő (Adony).
  • Vida Katalin tanárnő, a Tövishát Kulturális Társaság elnöke (Szilágycseh).
  • Nagy István versrendező, a budapesti Zene-Tánc-Mozgás Kulturális Egyesület elnöke, a zsűri titkára (Üröm).
  • Olteanu Mária mérnök, a zsűri titkára. (Năvodari).
A két nap alatt 26 előadást láttunk, ebből 22-t pontozott a zsűri. 

Első nap

Első díj: a Nagy Mózes Diákszínpad Kézdivásárhelyről, amely először vett részt ezen a megmérettetésen. Öt nyolcadik osztáyos tanuló lány alkotta a csapatot: Cserei Réka, Forró Kinga, Kelemen Kriszta, Kondorossy Melisza-Andrea és Román Diana. Előadásuk az „Árnyék” címet kapta, amely a jó és a rossz gondolatok harcát mutatta be. A Csapat szorgalmas munkájának eredménye lett a 2013-as PADIF első helyezése.  Vezetőjük Székely Brigitta tanárnő. Második díj: a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola Kristályszemek csapata, vezetők: Gál Eszter és Csorján Árpád. Harmadik díj: Gernyeszegi Kópék a Gernyeszegi Teleki Domokos Általános Iskolából. Vezetőjük Kovács Gyönygyvér. Dicséretben részesült: a szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola Jómadarak nevű csapata. Vezetőjük Nagy Tünde Mária. Különdíjak: a Szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola Csirkefogók csapata. Vezetőjük Vida Anna. Az előadás aktualitását jutalmazta a zsűri a konstancai 43-as Ferdinánd Általános Iskola Hyperion csapata esetében. Vezetőjük Udrea Mihaela Luiza.

Második nap

Első díj: Molnár János csapata, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, Kovászna. Második díj:  Ozsváth Ilona tanítványai, a krasznai Tinikomédiások. Harmadik díj: a Nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum Létra nevű csapata. Oktatóik: Kozma Éva, Sarkadi Viktória és Demeter Emőke. Dicséretben részesült: a segesvári Gyerek Klub Carpe Diem csapata. Vezetőjük Constantin Bădet. Különdíjak: Berekenye Diákszínjátszó Csoport, Szilágycseh. Vezető: Bodea György Csillagösvény mozgásszínpad, Szászrégen. Vezetők: Sükösd Levente, Simon Szabolcs

A PADIF előadásainak értékeléséből
Zsehránszky István, a zsűri elnöke úgy gondolta, hogy az idéni PADIF mindkét korosztályát a helyét kereső gyermek, a magára hagyott gyermek és a magára hagyott fiatal témája foglalkoztatta. Szinte mindenik előadás rendkívül éles figyelmeztetés: világunk tele van magára hagyott gyermekkel. A legtöbb előadásban jelen van a gyermekével nem törődő, azt semmibe vevő szülő, aki állandóan hajt valamiért: pénzért, karrierért, minden gondot messzire elkerülő kényelmes életért; a gyermekét már születése pillanatától másra bízza, naponta nő közöttük a válaszfal, amíg akkora lesz, hogy már nem is látják tőle egymást. A magára hagyott gyermek roppant kritikus szemmel nézi a felnőtti világot, s nemcsak a szüleit, de a papot is, az orvost is, az oktatót is – mindenkit. Hovatovább odajut, hogy már senkinek sem hihet, senkinek sem hisz. Talán egy következő PADIF-on az lesz majd a téma, hogy kinek hihetünk még ezen a világon.

A fesztivál hangulatáról

A díjazottak és a vélemények mellett említésre méltó a szeretetteljes fogadtatás amellyel vártak bennünket a szervezők. A résztvevőknek ebédet, vacsorát  az igénylőknek szállást is biztosítottak! Egy jól megszervezett, tanulságos alkalomról beszélhetünk, ahonnan minden résztvevő kellemes emlékekkel távozhatott, sok barátot szerezhetett, ötleteket gyűjthetett, értékeket kaphatott. A felsoroltak kiemelése végett Bessenyei István a Harag György Társulat külön díjával jutalmazta Bodea Györgyöt a tizenöt éves szervezői, rendezői és oktatói munkájáért. Jó volt a PADIF hangulatával feltöltődni és átélni: az amatőr diákszínjátszás érték, amelynek közösségteremtő ereje van, amelyet nem szabad abbahagyni, amelynek legfontosabb jutalma a közönség és a tomboló taps. Ez a taps illeti a fesztivál szervezőit is, és minden résztvevő csapatot.

A fesztivál támogatói: Nemzeti Nevelési Minisztérium, Szilágycsehi Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal, Bethlen Gábor Alap, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - Communitas  Alapítvány, Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ.