2013. november 8., péntek

Piliscsabai kirándulás

Illyés Bíborka (IX. D) írása:

A IX. D római katolikus tagozatú osztály tizenkilenc képviselőjeként október közepén Mészáros Ágoston és Miklós Katalin tanárok vezetésével Piliscsabára látogattunk. Október 20-án, vasárnap reggel 6 órakor indultunk városunkból, a Sinkovits Stadion elől. Családtagjainktól elbúcsúzva hosszú út állt előttünk. Énekszóval, beszélgetéssel, olvasással és nevetgéléssel elrepült a hosszú idő. Este 9 órára értünk Piliscsabára. Itt nagyon kedves vendégfogadók vártak minket. Rövid bemutatkozó ismerkedés után kettesével kerültünk családokhoz. Az ünnepi vacsora után a piliscsabai családoknál meséltünk magunkról és szülőföldünkről.
Hétfőn a Páduai Szent Antal Katolikus Egyházi Iskolába látogattunk. Ezt követően értünk Budapestre. Csoportunk tagjai közt voltak olyanok is, akik még nem jártak a magyar fővárosban. Számukra az élmény még felejthetetlenebb. Kedden székelyruhában az iskola ötvenhatos ünnepségén vettünk részt. Itt Sebestyén Rita diáktársunk erre az alkalomra írt saját versét adta elő, amelyet elismerő tapssal fogadtak. A megható előadás után egy felemelő hangszeres koncert következett az iskola diákjainak előadásában. Felcsendült A csitári hegyek alatt, a Metallica The Unforginen és más ismerős dalok. A koncert hangulatteremtése bearanyozta napunkat. Utunk során Esztergomba meglátogattuk a római katolikus egyház magyarországi központját. A Dunakanyarban a festői Szentendrére látogattunk. Kisvonattal robogtunk át Felvidékre, Párkányba. Fantasztikus élmény volt ott lenni.
Szerdán elbúcsúztunk a vendégszerető családoktól, és Budapestre látogattunk. A Budai vár látogatása után székely ruhában és –zászlóval vettünk részt az október 23-i békemenetben. Orbán Viktor beszédét meghallgattuk a Hősök terén. Nagyon sokan elismerően nyilatkoztak jelenlétünkről. Utolsó látogatási helyszínünk a Pázmány Péter Tudományegyetem volt. Séta közben mutatták be Catharineum tantermeit és tanári vendégszobáit, a Szent Jutka Kápolnát. Az utóbbi érdekessége, hogy az itt múködő kollégium épületét nyáron családoknak lelkigyakorlatra kiadják. Az egyetemen van postahivatal, tornaterem és vonat. Kiemelném a Stefanaeumot. Ez a központi épület kis- és nagy kupolából áll. A nagykupola a hit, a kiskupola a tudomány jelképe. Az idegenvezetőnk szavait idézem, „a hit és a tudomány nincs meg egymás nélkül”.
Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a kiránduláson résztvételünkért. Köszönjük a szervező tanároknak és vendéglátoinknak. Kiemelten köszönjük Kovács Márton tanár úrnak áldozatos munkáját utazásunkért. Tavasszal mi is szeretettel várjuk piliscsabai kedves barátainkat.