2013. november 26., kedd

Maturandus 2013

Tompa Réka (XI. E) írása:
A felnőttkor küszöbén
   2013. november 22-én sikeresen lezajlott a Nagy Mózes Elméleti Líceum Maturandus ünnepsége.
Lázas készülődés, rohangálás ide-oda, több órás cicomázkodás előzte meg a tizenkettedikes diákok nagykorúsító ünnepségét. Egy kis igazítás a ruhákon, még egy utolsó pillantás a zsebtükörbe, majd nagy levegő. Aztán elérkezik az első nagy pillanat: végig kell vonulni a szülők büszke tekintetének kereszttűzében a Vigadó Művelődési Házban, annak tudatában, hogy perceken belül nagykorúvá avanzsálódnak, amit egy kis kék szalag pecsétel meg végleg. Amint a szülők és családtagok büszke mosollyal fényképezték le kis csemetéjüket (akik már nem is olyan kicsik), aközben a tizenegyedikes diákok a függöny mögött remegő lábakkal várakoztak.
    Bejan András igazgató úr beszéde után, ők is elérkeztek nagy pillanatukhoz: Beavatás című műsorukkal ünnepeltek együtt diáktársaikkal. A zene és a tánc együttesével a történetben végigkövethetjük a felnőtté válás mozzanatait egészen addig, míg el nem érkezünk arra a pontra, amikor a szülőknek be kell látniuk: szemük fénye bizony felnőtté vált. A műsor megálmodója és koreográfusa Dr. Rancz Teréz tanárnő volt, akinek Gyergyai Terézia tanárnő volt nagy segítségére a táncok oktatásánál. Továbbá a zenekarral és énekesekkel Pakó László és Nagy-Babos Tamás tanár urak nyújtottak segítséget. Ezúton is köszönjük munkájukat!
      A műsor után bizony a tizenkettedikes diákokra került a reflektorfény. Elsőként Baróthi Johanna énekelte el Révész Sándor Vigyázz a madárra című dalát, ahol egy-két apró könnycsepp is legördült diáktársai arcáról a sok közös visszatérő emlék hatására. A következő duettben az emlékeink lettek Pascu Tamara és Kádár Gellért, az Emlékem vagy c. szerzeménnyel, akiknek daluk végén felállva tapsolt az egész Művelődési Ház.
       Aztán még nagyobb levegő: fel kell kapaszkodni a lépcsőn és mosolyogni, majd a pillanat varázsától hirtelen megdöbbenve, nagykorúként, kék szalaggal lejönni és keresni anyuék arcát, akik közben már elmorzsoltak talán egy-egy könnycseppet.
       Az immáron nagykorú, tizenkettedikes diákok tánca zárta az ünnepséget, amelyet Gyergyai Réka tanárnő és Ördög Enikő tanítottak be.
Köszönjük tanáraink áldozatos munkáját, a diákok lelkes hozzáállását és segítségét!