2013. október 6., vasárnap

Október 6. és 23.

Az aradi vértanúkra október 4-én emlékeztünk. Iskolánk vendégei voltak a Bod Péter Tanítóképző és a Református Kollégium küldöttsége. Így az esemény városi rendezvényként egy baráti kézfogással erősítette nemzeti kötődésünket. Erre az eseményre nyert kiállítást Vetró András képzőművész tizenhárom aradi vértanú plakett-sorozata.
 
Az eseményt Bejan András igazgató úr ünnepi beszéde nyitotta meg. A vendégek köszöntése után ismertette az aradi vértanúk küldetését, és kitért a történelemben betöltött szerepükre.
Iskolánk diákjai a vértanúk feljegyzett utolsó mondataiból egy dramatizált mozaikszerű előadást mutattak be. A Bod Péter Tanítóképző Tóth Kálmán: Mikor az akasztófákat faragják versét szereposztásban drámai hangulatteremtéssel mutatta be, amelyet a vértanúkról szóló ballada zárt.
A Református Kollégium diákjai Faludy György és Ady Endre egy-egy versét mondták el.
Iskolánk zenekara és kórusa  a Magyarország és a Boldogasszony kincse zeneszámokkal zárta az eseményt. Az egyházi méltóságok áldásával búcsúztunk egymástól.

 
(Iochom István fotója)
 
 
Október 23-án 1956 szellemiségét fáklyás felvonulással idéztük fel. A rendezvénybe bekapcsolódtak a város középiskolái.
A régi kaszárnya előtti emlékpatkban diákjaink zenés irodalmi előadást mutattak be. Elhangzott Puskás Attila 1956-ban írt  verse, Tóth Bálint: Őrök béke, Szőcs Géza: Ima az elesettekért, Zas Lóránt: Nem Koppányt, valamint Van egy ország, Itt születtél, 1956 és A  reménység című zeneszámok.
A műsort rendezte Nagy-Babos Edit, Nagy-Babos Tamás és Pakó Laszló tanárok.