2013. október 27., vasárnap

Gyöngyösi kirándulás

Október 16-20. között testvériskolánkba a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumba látogattunk. Az évente két alkalommal megismétlődő találkozó elmélyült barátságokat és  kulturális tájékozódást teremt.  Ebben a tanévben egy kutatói tevékenység is összeköti a két iskola növendékeit. Tanári irányítással folyóvizeink állapotát mérik fel. Vízmintákat vettek az út során, amelyet labormunkával dolgoztak fel.
17-én Budapestre látogattunk. A program első állomása a Terror Háza Múzeum. Az Andrássy út felújított neoreneszánsz palotája évtizedekkel ezelőtt a diktatúrák  ellen lázadó emberek szenvedéstörténetének helyszíne. A házat uralták nyilasok, sztálinista kommunisták és zsidóüldözők. A kiállítás megtekintésével a múlt negatív arcát mutatta diákjainknak.
 Következő megtekintett  helyszín a Tropicarium volt. Itt a magyarországi halfajták, az óceánok és tengerek élővilágát tekintettük meg. Az eredeti élőhelyhez hasonló környezet bemutatása lenyűgöző látvány volt.
A városi séta és vásárlás után este színházba látogattunk. A Madách Színház Ördöglakat (Anthony Staffer) bűnügyi komédiáját tekintettük meg. Mindannyiunk számára nagy öröm volt Gálvölgyi Jánost színpadon látni.
18-án a Mátrában gyalogtúráztunk. Pásztón megtekintettük az Oskolamester Házát. Ezt az épületet már 1428-as levéltári adat említi. A településen letelepülő kántortanítók szolgálati lakása volt.
Ezt követően egy erdei séta után az MTA csillagvizsgáló intézetébe látogattunk el.

19-én a vendégfogadó családok szervezésében tettünk kisebb-nagyobb sétákat a környéken. Este az iskolában a kopjafánál közös főhajtással énekeltük nemzeti imáinkat, és gyertyáinkkal szimbolikusan is megerősítettük összetartozásunkat.    
Gyöngyösi barátainknak köszönjük szépen a kedves vendégfogadás, és májusban szeretettel várjuk!