2013. június 17., hétfő

VIII. osztályos ballagásJúnius  14-én a VIII. osztályos diákok is útrakeltek, hogy ősszel megérkezhessenek újabb meghódítandó betűvárakhoz, számháborút kezdjenek az újabb imerettárral, és hosszú folyosókat járjanak be a bölcsesség labirintusában.
Ady Endre ismert versének részletével gondolunk a búcsúzásra:
„Ha élet zengi be az iskolát,
Az élet is derűs iskola lesz.
 Én iskolám köszönöm most neked,
Hogy az eljött élet-csaták között
Volt  mindig hozzám víg üzeneted.
Tápláltad tovább bennem az erőt,
Szeretni az embert és küzdeni,
 S hűn állni meg Isten s ember előtt.”

Ballagó ünnepünk alkalmából Bejan András igazgató úr és dr. Mocsáry Gondos Beáta aligazgatónő mellett szeretettel üdvözöltük Hegedüs Ferenc önkormányzati tanácsos urat, Hölgyes Pál plébános urat és Vetró András tanár urat, a Nagy Mózes Közművelődési Egyesület elnökét. Bejan András igazgató úr biztató szavakkal búcsúztatta diákjainkat.
A VII. osztályosok részéről beszédet mondott Bagoly Anabella és Jakab Júlia. Ezt követően László Noémi, erdélyi költőnő Feketeleves gyerekverskötetének egy rövid adaptációját mutatták be. A versek a költői felnagyítással és túlzással beszéltek kamaszos álmainkról és problémáinkról. Talán ... ma nem a jó tanuló felelt. A ballagás idején, Pakó László tanár úr irányításával, a NMG Bend zenekar működött közre.
A ballagó VIII. osztályos diákok műsorukkal üzenték: Thomas Mann szerint az élet olyan, mint egy kígyózó tánc, amelyben táncos énünk folyamatosan változik. Időnként meghal bennünk valaki ahhoz, hogy egy másik valaki megszülethessen. Így az élet egyúttal változó személyiségünk, önmagunk keresése. E megimerési folyamatban kapu előttünk, kapu mögöttünk. Ünnepi műsoruk erről a véget nem érő változásról, küzdelemmel járó önkeresésről szólt. Azt kísérelték meg egyrészt a kicsikkel együtt eljárt néptánccal, ugyanakkor olyan nagy költőnk mint Kányádi Sándor, Egyed Emese, Tóth Krisztina, Sárközy György, Fekete Vince költeményein, másrészt Pap Timea és Molnár Balázs saját alkotásain keresztül fogalmazták meg, hogy az elmúlt négy esztendő alatt hogyan serdültek kamasszá, váltak önfeledt gyermekből tanácstalan, önmaga korlátait és lehetőségeit kutató gyermekemberré, hogy kik segítettek ebben a folyamatban, milyen emlékekkel és élményekkel feltarisznyálva jutottak el életük egy újabb fejezetéhez. Gondolataikat, ellentmondásos, hullámzó érzéseiket a Republik, Bródy, Kálloy, Rúzsa Magdi és Sólyom Tibor dalai által is kifejezték. Nyitásként ünnepi beszéddel köszönt el az évfolyam nevében Rancz Adrienn VIII. A osztályos tanuló.
dr. Mocsáry Gondos Beáta aligazgatónő a végzősök tanulmányi eredményeit ismertette. Az igazgató úr átadta az évfolyam kitüntetettjeinek a díjakat.
Hölgyes Pál plébános úr szólt a jelenlevőkhez, és mondott áldást a ballagó diákokra.  

Iskolánk himnuszával zártuk ünnepi műsorunkat. A végzősöknek kívánunk sikeres vizsgákat és derűs vakációt!
 
 

 
Csomos Attila (IX. A) képei: