2013. június 9., vasárnap

Rajzkiállítás

Május 24-én délután 5 órától az Incze László Céhtörténeti Múzeumban kerül sor a rajztagozatos diákok évzáró tárlatára.
A tárlatot megnyitotta dr. Mocsáry-Gondos Beáta aligazgatónő. A kiállított munkákat és az év képzőművészeti tevékenységet méltatta Bakó Kinga tanárnő.
Az év témája a természet tanulmányozása és kiemelt művészettörténeti alkotások elemző megismerése volt. A közös tematika eltérő technikával, rajztudással és egyéni meglátással vált egyszerivé és megismételhetetlenné.
A rajztagozatos diákok tanáraik irányításával a tanév során nagy számú hazai és nemzetközi rajzpályázaton vesznek részt.
 
Kiemelkedő eredmények:
Márton Fanni, VI. B, különdíj, Szent Anna 2050-ben
Opra Zsolt, VIII. B, I. díj, Legmerészebb álmom
Ambarus Eszter, VIII. B, II. díj, Legmerészebb álmom
Ercse Zsuzsa, VI. B, dicséret, Karácsony
 
Már Kitti (VI.B), Szígyártó Roland (V. B), Bagoly Annabella (VII. B) és Molnár Balázs (VII. B) a Cimbora Falon innen - Falon túl pályázaton  közös táborozást nyertek.
 
Agyo Roberta (VI. B), Keresztes Zsolt (VI. B), Szabó Andor (5 B) és Szávuly Róbert (VIII. B) a  Cimbora Falon innen - Falon túl pályázaton dicséretet nyert.
 
Magyarnak lenni pályázat eredménye: Ercse Zsuzsa I. díj, Mike Timea II. díj és Kovács Ágota III. díj.
A külföldi pályázatokról az új tanévben érkeznek visszajelzések.
A Rotary Klub az idén a következő diákokat jutalmazta: Opra Zsolt, Bagoly Annabella és Baricz Eszter. A díjakar Derzsi Gyula úr adta át.
 
A szakosztályok értékelőiből megtudtuk:
Grafika (Bakó Kinga tanárnő irányításával)
Kedvelt témák közé tartozott az Inicialék, A jövő városa (a természet formavilágát emeli ki, az organikus alakzatok kompozíciókban nyernek feldolgozást), Portrék (az elmélyült önismeret eredménye, az alkotó egyéniségének megmutatása).
A művészettörténeti ismereteket a VIII. osztályos diákok hármas sorozatukban mutatták be.
Egy kép imitáció három változatban.
 
Festészet (Koszta Ervin tanár úr irányításával)
Az V. osztálynak egyik kiemelt témája a csendélet drapériával, amely által a monokróm és a kiegészítő színeket tanulmányozták. A VI-VII. osztályban a hangsúly a természet ábrázolására tevődött. Itt a színskála megismerése mellett lehetőség adódott az olajfestés elsajátítására.
VIII. osztályban a modernizmus megismert művészeti ágainak formavilágában alkottak.
 
Szobrászat (Vetró András tanár úr irányításával) 
Változatos témákkal és formavilágokkal dolgoztak. V. osztályban kedvelt téma volt az Ülő figura, Kedvenc mesém és a Fantasztikus állat tematika körszobor és dombormű kivitelezésben.
A VI. osztály részére a Cirkusz és a Madárijesztő volt kijelölt tematika. A VII. osztályosok a Kedvenc művészettörténeti alkotásom, valamint Én és a madár téma domborműben ábrázolva. A VIII. osztályosok díszmaszkot készítettek gipszből kiöntve és megfestve.