2012. október 30., kedd

Október 6 és 23

Hol szeretet van,

Ott szeretet van
És nemcsak abban, ahogy mindegyik gondolatban
Másokért dobban a költő-szív szakadatlan
Ahogy az anya is ott lüktet végig a magzatban.
(Batta György: Egy mondat a szeretetről)

Iskolánk ünnepi naptárában október 6. és október 23. a megemlékezés, a közös főhajtás kiemelt napja. Nemzeti érzésünk, történelmi tudatunk, elődeink emlékéhez való viszonyulásunk formálja és alakítja jellemünket. Ennek tudatában irodalmi műsorral idéztük fel a magyar történelem két kiemelt zivataros korszakát.

Október 6-án iskolánk vendégei voltak a város történelemtanárai és a Református Kollégium diákjai. A vendégdiákok a történelmi kontextust elevenítették fel. Iskolánk zenekara és versmondói közreműködésével a két iskola együtt emlékezett az aradi vértanúk tragikus halálára.

Október 23-án a rendhagyó fáklyás felvonulással emlékeztünk az 1956-os forradalomra.
A régi kaszárnya előtti emlékparkban iskolánk diákjai zenés-verses memento ’56 hőseire előadásukat mutatták be. Közreműködött az iskola zenekara. Elhangzottak Ákos, Republik, Szélkiáltó, Kormorán és Bródy zeneszámok. Közös feldolgozásban Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról, Batta György: Egy mondat a szeretetről, Ady Endre: A Tűz csiholója és Kiss Dénes: Dal az őszről szövegeit adták elő diákjaink. A műsort készítette: Nagy-Babos Tamás, Nagy-Babos Edit magyartanár és Pakó László zenetanár.