2011. szeptember 18., vasárnap

Nyári táborok

Diákjaink gazdag nyári élményekkel tértek vissza az iskolába. Kulturális programjaikból teszünk közzé élménybeszámolókat.

Bögözi Réka cikke:

Kisebbségek tábora
 
Bikfalván 2011. június 27. és július 2. között negyedik alkalommal szervezte meg a sepsiszentgyörgyi Alteris Egyesület a nemzeti kisebbségi táborát, ahol iskolánk négy diákja: Bartók Réka, Filep Bíborka, Fülöp Andrea és Bögözi Réka képviselte a magyar közösséget. Idén hat népcsoport képviselői vettek részt: bolgárok, ukránok, lipovánok, törökök, tatárok és magyarok. A tábor nyelve a román volt, ami nekünk és a ukrán kisebbség tagjainak némi problémát okozott. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a többi kisebbség képviselői maguk közt is a román nyelvet használják. Gyakran gondoltunk hálával arra, hogy magyar közösségben élünk, és iskolánkban magyarul tanulhatunk.
A szervezők sok érdekes programot terveztek, unatkozni nem volt időnk, a ház csengett a nevetéstől, még a rossz idő sem szegte kedvünk. Az ismerkedő játékokat nagyon élveztük, a nyelvi akadályokat a játékvezetők és a hangulat segített átlépni. Egy napot Sepsiszentgyögyön töltöttünk, megnéztük a Székely Nemzeti Múzeum és sok más érdekességet.
Minden nap fénypontja a kisebbségi est volt, mindig nagy érdeklődéssel vártuk a bemutatókat. Míg napközben és a játékok alatt egymás temperamentumát és viselkedését ismerhettük meg, addig az esték főszereplői a néphagyományok, táncok és dalok voltak. A legtarkább népviseletek öltődtek fel estéről estére és mindenki büszkén viselte a sajátját.
Mi is nagy drukkal készültünk a bemutatóra, mivel nekünk rögtönöznünk kellett. A szorult helyzetben Rancz Sándor sietett segítségünkre, aki egy legényessel és egy baranta bemutatóval ejtette ámulatba a közönséget. Az esténkre népdalokkal, gyerekjátékokkal és még páros tánccal is készültünk.
A táborban sokat tanultunk a hat kisebbség szokásairól, hagyományairól, nyelvéről és vallásáról. A rendhagyó történelem órán, amit Viktor Sibianu, az egyesület elnöke tartott, sokat megtudtunk közös múltunkról, és reméljük, hogy a táborban kötött barátságok beszélhetnek majd a közös jövőnkről.

Pascu Tamara cikke:

Olvasótábor

“Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő…” mottóval kezdődött a 2011-es Fábián Zoltán Olvasótábor. A két hetes tábor idén Hatvan mellett, Nagykökényesen talált otthonra, ahol újból számos új és régi táborozó ismerkedhetett meg a két hét ébrenlét izgalmaival.
Az idei tábor témája a színház volt, és a két hét alatt minden nap belekóstolhattunk különböző kúltúrák és századok színházaiba, egészen a görögöktől a mai abszurd drámákig. Ebben nem csak hatvani és kézdivásárhelyi lelkes vezetőink segítettek, hanem elismert színművészek, irodalomtörténészek, rendezők előadásai is. Ellátogatott hozzánk táborunk főalapítója és táborvezetője, Kocsis István, a színházi babonákról mesélő Ungvári István színművész, Juhász Előd zenetörténész, zenét és jókedvet biztosító Ferenczi György és a Rackajam együttes, valamint Jankovics Marcell rajzfilmrendező és illusztrátor, kinek két évtizede készülő rajzfilmjébe, Az ember tragédiájába és beletekinhettünk.
Az állandó programok kiscsoportos tevékenységekből, falukutatásokból, táncházakból, daltanulásokból álltak, amellett időt szántunk a tábor végi színdarab felkészülődésére is, amely utolsó nap lett bemutatva a nagykökényesi közönségnek.
A napokat tábortűzzel zártuk, ahonnan távolról lehetett hallani a gitárszót, éneklést, vidám nevetést és kellemes morajt.
Éjszakákba nyúló éneklések, a fák árnyékában való heverés, minden reggel közös játék, bizalmas kiscsoportos beszélgetések, esti vidám performanszok, kedves szemek és mosolyok…
Évről-évre változó helyszín, emberek és téma, mégis az Olvasótábor nem veszíti el igazi célját: közösségépítés és önmegvalósítás, valamint azok a pillanatok, amikre csak egy szó van: lélekpendítés.