2011. május 15., vasárnap

Verseny az Európai Unióról

Balogh Zsuzsa (IX. B) cikke:

2011. május 9-én, hétfőn három osztálytársamnak és nekem lehetőségünk nyílt részt venni egy az Europe Direct szervezésében megrendezett európai uniós versenyen, amely során, Kovászna főterén sátrakban kerültek bemutatásra az Unió tagállamai egy-egy négyfős csapat által. Iskolánk csapatának tagjai: Fülöp Andrea, Gál Beáta, Bögözi Réka és Balogh Zsuzsa, mindannyian a IX. B osztály tanulói vagyunk. Tekintettel a közelmúltban az iskolánkban megrendezett nemzetközi találkozóra, Franciaországot mutattuk be, csapatunk neve pedig Comenius volt. Minden csapat egy közel 3 órás bemutató programot állított össze az választott országa nevezetességeiről, kultúrájáról, gazdaságáról, valamint az Európai Unió mai formájának kialakulásában vállalt szerepéről.

Általunk az érdeklődők megismerhették a Franciaország nevezetes helyeit, amelyekről részletesen Fülöp Andrea tartott előadást, a francia konyha rejtelmeit, a divatot és az etikettet, Gál Beáta ismertette. Franciaország és az Európai Unió történelméről, valamint a már-már történelemnek számító francia borokról Bögözi Réka mesélt a hallgatóságnak. A francia kártya eredetét, a francia sportot, valamint Franciaország négykerekű csodáit pedig én mutattam be. Már az előkészületek során is nagy volt az izgalom, majd amikor gyülekezni kezdett a tömeg, mindenki az előadásokra és a közönség szórakoztatására koncentrált. A hangulat kiváló volt, jól éreztük magunkat, és a kiszámíthatatlan időjárás ellenére sok érdeklődőt vonzott a program. Jól volt látni a hallgatóság szemében megcsillanó kíváncsiságot, vagy a meglepetést, ha valami érdekességről tájékoztattuk őket. Azt hiszem, ezen a versenyen mindannyian sikeresen vizsgáztunk mind kommunikációból, mind kapcsolatteremtésből.

A közel háromórás verseny végén csapatunk egy első díjjal tért haza, amely egy Europe Direct által összeállított ajándékcsomagból, valamint személyenként egy-egy digitális fényképezőgépből állt. Felkészítő/Irányítótanáraink: Józsa Irén tanárnő és Damó Csaba tanár úr