2010. október 25., hétfő

Gyöngyösi testvériskolánkba látogattunk

Október 14-17. között iskolánk küldöttségeként gyöngyösi testvériskolánkba, a Berze Nagy János Gimnáziumba látogattunk. A tizennyolc éve alakult testvérkapcsolat az idén átlépett nagykorúsított korszakába. Visszatekintve az elmúlt közel két évtizedre nagy számú kulturális kapcsolat, baráti kötődés és kellemes időtöltés emlékét őrizzük.
Csütörtökön hosszú utazás után ismerős arcok és baráti kézfogás várt. Vendégfogadóink szívélyes fogadását éreztük.Pénteken Komáromban kirándultunk. Meglátogattuk a komáromi Monostori Erődöt.
Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, a Monostori Erőd, 1850 és 1871 között épült a Duna két parján kialakított Komáromi Erődrendszer egyik utolsó emlékeként. Korának legfejlettebb haditechnikai elvei alapján kimagasló építési technikával készült. Ma is lenyűgöző a gondosan faragott kövekből kirakott erődfalak és bástyák, földsáncok, föld alatti folyosók, „kazamaták” szövevényes hálózata.
Az erődöt 1946-91 között a szovjet hadsereg a Vasfüggöny keleti oldalának egyik legnagyobb titkos fegyvertáraként használta.Révkomáromban (Szlovákia) a Szent István-szobornál és Klapka György emlékműnél énekeltünk és koszorút helyeztünk el.

A kirándulás során Hajagos József történelemtanár úr szemléletes előadását hallgattuk.

Átutaztunk Esztergomon és Visegrádon. A Dunakanyar festőien szép környezetében pihenőt tartottunk. Budapesti rövid tartozkodás után tértünk vissza vendégfogadóink otthonába.

Szombaton közös sportevékenységekkel erősítettük a csoportszellemet.
Nagy érdeklődést váltott ki a kézdivásárhelyi és gyöngyösi tanárok baráti futball mérkőzése.


Az iskola épülete előtt elhelyezett erdélyi kopjafánál nemzeti himnuszainkat énekeltük közösen. Ittlétünket három napig az iskola homlokzatára kitűzött székely zászló is jelezte.

Este a diákokat vendégfogadóik kíséretében Republik koncerten vettek részt. A tanárok részére az ottani tantestület tagjai ünnepi fogadást szervezetek és szakmai találkozás vette kezdetét. A vendégek és házigazdák szimbolikus ajándékaikat adták át egymásnak, erősítve ezáltal is összetartozásunkat.

Köszönjük vendégfogadóinknak a kedves vendégfogadást! Kívánunk sikeres tanévet!

Szeretettel várjuk érkezésüket!