2010. október 25., hétfő

Előadásaink a Diákszínjátszó Fesztiválon

A II. Diákszínjátszó Fesztivál keretében iskolánk diákjai két előadást mutattak be.

Október 20-án Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? előadásunk került műsorra. Janikovszky Éva kedvelt kisregényét dramatizáltunk. Szövegéhez a mindennapi életünkből megfigyelt viselkedési formákat és állandósult szokásainkat társítjuk. Természetesen a színpadi megformálás a valóságot felnagyítja, eltúlozza és kifigurázza.

A kisgyereket mindenki dicséri. A kamasz viselkedését pedig kifogásolják. A gyakori jó tanácsok is idegesítőek lehetnek. Minden nehézségen és félreértésen átsegít a szeretet. A szerepköröket életünk végéig tanuljuk.

A darabot játsszák iskolánk  VII. C  rajztagozatos diákjai.
Rendezte Dr. Deák Ferenc, osztályfőnök.
A zsűri a legjátékosabb jelzővel emelte ki előadásunkat.
Külön kiemelték Szejke Brigitta és Fórika Zalán játékát.

Szereposztás:
narrátor: Papp Henrietta és Tompa Bernát
apa: Fábián Hunor
anya: Kovács Réka
nagyapa: Kelemen Hunor, nagyanya: Szabó Beáta
Emil bácsi: Fórika Zalán
Aranka néni: Szejke Brigitta
gyerekek: Szász Barbara és Török Albert
kamaszok: Bimbó Botond, Csiszár Borbála, Demeter Nóra, Ferencz Julianna, Gábor Balázs, Gál Eszter, Marthi Loránd, Nagy Ákos, Opra Loránd és Tóth Andrea.


    


Október 21-én Exupéry: A kis herceg előadás került bemutatásra.

A művet színpadra alkalmazta és betanította Józsa Irén és Tamás Anna-Mária tanárnő.

Mindannyiunkban élnek szállóigék A kis herceg jól ismert szövegéből: "Jól csak a szívével lát az ember." / "Ami igazánlényeges, az a szemnek láthatatlan." / "Mert a felnőtteknek mindent el kell magyarázni." / "Felelős vagyok a rózsámért." / "Szelídíts meg!"

A mű örökérvényű humánuma, érzelemgazdag közlése és egyszerű tisztasága eltérő korosztályú olvasok, jelenleg nézők, számára is katarzis élményével hat. A bemutatott mű szép színpadképpel, hiteles alakításokkal, a mellékszereplő virágok kifinomult mozgásával, és elsősorban a fõszereplő Molnár Balázs éteri tisztaságával, a kíváncsi gyerek érdeklődésével és kedvességével lopta be a nézők szívébe alakítását. Hiteles alakítást nyújtott pilótaként Lestyán Attila X. osztályos diák. Színpadképek és terek közti összekötő átjárásával a narrátor szerepét is megjelenítette.

Az előadást a tavalyi tanévben a Nagy Mózes Napok keretében mutatták be először. Pünkösd harmadik napján a bukaresti Ady Endre magyar tannyelvű iskola diákjai számára is előadták, valamint az idei tanévben franciaországi vendégjátékként is nagy sikert arattak vele.

A fesztiválon a leghatásosabb előadás jelzővel emelték ki. Külön dicséretet kapott Molnár Balázs és Lestyán Attila alakítása.

Szereposztás:
kis herceg – Molnár Balázs, pilóta – Lestyán Attila, virág 1 – Tamás Anna, virág 2 – Erdelyi Katalin, király – Biró Beáta, Tudós – Rancz Anett, lámpagyújtogató – Miklós Balázs, kígyó – Bögözi A. Réka, róka – Balogh Zsuzsa, matematikus – Fórika Zalán, iszákos – Budai István, kereskedõ – Molnár Emõke, hiú – Fónyad Erika, virágok – Vída Tímea, Orbán Renáta, Pap Andrea, Bangyán Réka, Bartok Barbara, Jakab Réka, felnõttek – Tóth Flóra, Bándi Eszter, Leheta Beatrix, Balázs Barbara, Csillag Adrienn, Köntczey Kata, Sós Elõd és fiú – Deme Balázs.